Maailman ensimmäinen energiaomavarainen huoneistorakennus

2018-04-04 - ABB:n teknologiaa käyttämällä toteutetaan uraauurtava älykkään asumisen projekti Sveitsissä.

ABB on suunnitellut yhteistyössä Umwelt Arena Spreintenbach -yhtiön kanssa maailman ensimmäisen usean perheen kotina toimivan huoneistorakennuksen, jota ei ole liitetty sähköverkkoon.

Pohjoisessa Sveitsissä sijaitsevassa yhdeksän perheen kodissa kaikki asumiseen tarvittava energia saadaan auringosta.

Katto ja koko julkisivu on verhottu aurinkopaneeleilla, ja 26 ABB:n aurinkosähköinvertteriä muuntavat aurinkopaneelien tasavirran vaihtovirraksi

Rakennus säästää energiaa, mutta asukkaiden ei siitä huolimatta ole tarvinnut tinkiä mukavuuksista. Tässä on onnistuttu keräämällä ja tallentamalla energiaa hyväksi todetuilla teknologioilla ja järjestelmillä ja vähentämällä energiankulutusta innovatiivisilla ratkaisuilla.


Järjestelmä kerää yhdessä tunnissa energiamäärän, joka riittää täyttämään perheiden sähköntarpeen koko päivän ajaksi. Ylimääräinen energia joko varastoidaan akkuihin tai käytetään veden muuntamiseen vetypolttoaineeksi. Kaikkien yhdeksän perheen energiantarve täytetään käyttämällä pelkästään uusiutuvia energianlähteitä ympäri vuoden. Rakennus on siis täysin energiaomavarainen.

Saavutusta juhlistettiin irrottamalla huoneistorakennus symbolisesti verkosta avajaistilaisuudessa.

Jotta energiaa kuluu vähemmän, kodinkoneiden on oltava erittäin energiatehokkaita. Vähän energiaa kuluttavien pesukoneiden ja jääkaappien lisäksi ABB-free@home-automaatiojärjestelmä auttaa pitämään energiankulutuksen mahdollisimman alhaisena.

"Olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet osallistua tähän projektiin, joka on alallaan tärkeä merkkipylväs. ABB-free@home muuntaa uudet asunnot älykkäiksi kodeiksi, ja aurinkoenergialaitteistomme tukee rakennuksen omavaraisuutta", Group Executive Vice President Marketing, Sales & Commercial Operations Mike Mustapha, ABB:n Electrification Products -divisioonasta kertoo.

"Rakennuksen automaatiojärjestelmän toiminnoilla pystytään vähentämään energiankulutusta ja parantamaan samaan aikaan mukavuutta. Käytössä on esimerkiksi painike, jota painamalla kaikista valmiustilassa olevista laitteista voidaan katkaista kokonaan virta asunnosta lähdettäessä."

Mukavuutta ja helppokäyttöisyyttä on lisätty määrittämällä erilaiset valaistukset ABB-free@home-järjestelmässä siten, että valaistukseksi voidaan valita himmeä iltavalaistus tai kirkas lukuvalaistus. Lisäksi järjestelmä tunnistaa valaistusyhdistelmät ja ehdottaa niiden valitsemista automaattisesti. Jos esimerkiksi asukkaat katsovat televisiota valot himmennettyinä ja verhot suljettuina, rakennuksen automaatiojärjestelmä havaitsee yhdistelmän ja lisää sen vaihtoehtoihin.

Ulko- ja sisätilojen anturien ansiosta ABB-free@home-automaatiojärjestelmä reagoi automaattisesti ulkoisiin olosuhteisiin. Jos asunnossa on liian kuuma auringon paistaessa ikkunoihin, verhot suljetaan automaattisesti. Jos voimakas tuuli on vaarassa vahingoittaa markiiseja, ne vedetään ylös. Rakennuksen automaatiojärjestelmä varmistaa näin turvallisuuden ja energiatehokkuuden lisäksi parhaan mahdollisen mukavuuden.

Vogtin perhe on yksi talossa asuvista perheistä. He kertovat, että voivat seurata säännöllisesti energiankulutustaan ABB:n automaatiojärjestelmän avulla.

"Tarkastamme lähes joka päivä, kuinka paljon olemme kuluttaneet energiaa", Corinne Vogt kertoo. "Vihreä valo ilmaisee, että kulutus on ollut noin 80 prosenttia, oranssi, että se on ollut noin 90 prosenttia, ja punainen, että se on ollut yli 100 prosenttia. Kuukauden keskimääräinen energiankulutus ei ole ollut kertaakaan punaisella niinä 16 kuukautena, jotka olemme asuneet täällä. Jopa tammikuussa, jolloin olosuhteet olivat ankarat, se oli vain noin 90 prosenttia."

Mike Mustapha tiivistää: "Tällaiset uraauurtavat projektit ovat tärkeitä tutkimustyölle ja innovaatioiden luomiselle. Projekti osoittaa, että innovatiivinen teknologiamme toimii ja ettei mukavuudesta tarvitse tinkiä energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi."

  •   Peruuta
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Tulosta
   • Lähetä
  •   Peruuta
  seitp202 229b08404998932ec125826500253e2b