Virtuaalimaailmasta todellisuuteen

2018-05-08 - Viimeisen vuoden aikana ABB:n RobotStudio-ohjelmistossa on alettu käyttää virtuaalitodellisuutta asioiden esittämisen lisäksi myös tarkkaan ohjelmointiin. Maalausrobotin ohjelmointiaika on lyhentynyt 60 prosenttia.

On keskiviikkoiltapäivä Malmössä. RobNorin toimitiloissa kaupungin itäreunalla Jussi Savolainen seisoo kumartuneena kohti seinällä olevaa, Malmö FF:n voittamasta kultamitalista kertovaa lehtiartikkelia. Kumarrus ei kuitenkaan ole kunnianosoitus jalkapallolle, vaan seurausta tulevaisuuden ohjelmointitekniikasta. Jussilla on päässään VR-lasit, eikä hän näe edessään sinistä seuratunnusta, vaan ABB:n robotin, jota hän pyyhkivin käsiliikkein ohjelmoi traktorin rungon maalauslinjoja varten.


Valtran Jussi Savolainen käyttää ABB:n RobotStudio-ohjelmistoa traktorin runkoa maalaavien robottien ohjelmointiin.

Jussi Savolainen työskentelee tavallisesti Suolahdessa Valtran tiloissa, josta lähtee jokaisena työpäivänä 36 uutta traktoria. Nyt hän on Malmössä RobNorin järjestämässä viikon mittaisessa koulutuksessa. Hän käyttää VR-tekniikkaa ensimmäistä kertaa, mutta jo tunnin opastamisen ja harjoittelun jälkeen hän ohjelmoi maalausrobottia VR-lasien avulla.

Suurin ero tavanomaiseen työskentelyyn on Jussi Savolaisen mukaan tilakäsityksessä. Ruiskutuskulma sekä maalauspistoolin ja traktorin rungon etäisyys on paljon helpompi nähdä omin silmin. Toinen ero on se, että ohjelmointimitat voi säätää tarkemmin, ilman ylimääräisiä liikkeitä. Merkittävä etu on myös ajansäästö.

"Olen työskennellyt maalausteollisuuden ja robottien ohjelmoinnin parissa 10 vuotta, ja heti VR-lasit puettuani ymmärsin niiden olevan hyvä työkalu. Olemme saaneet lyhennettyä maalausohjelman kokonaisohjelmointiajan viidestä päivästä kahteen päivään – mukaan lukien kaikki offline-tilassa tapahtuva testikäyttö", Jussi Savolainen kertoo.

Valtran tehtaalla, joka työllistää Suolahden 5 000 asukkaasta 800, uudet VR-robottiohjelmat ovat myös lyhentäneet traktorin rungon maalausaikaa 13,5 minuutista 12,5 minuuttiin. Koko tuotantolinja toimii nyt nopeammin.

RobNorin toimitusjohtaja Pelle Andersson esitteli VR-tekniikkaa Valtralle
VR-tekniikan Valtralle esitellyt RobNorin toimitusjohtaja Pelle Andersson pitää uutta käyttöliittymää paradigman muutoksena robottien ohjelmoinnin alalla. ”Tekniikka on olemassa, nyt tarvitaan vain uusia sovellutuksia. Vain mielikuvitus on rajana”, hän sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee sen, että pian virtuaaliympäristössä voi olla samanaikaisesti useampi henkilö, jotka näkevät toistensa avatarit eli virtuaaliset hahmot. Tämä mahdollistaa yhteistyöhön osallistumisen eri puolilta Ruotsia, tai maailmaa.

”Oletko joskus nähnyt lasten pelaavan Minecraftia? He ovat tehneet siinä juuri tällaista yhteistyötä jo monien vuosien ajan. He tekevät yhteistyötä multi-user-tilassa, aivan kuin leikkisivät hiekkalaatikolla keskenään. Myös teollisuuteen tulee uusia sovellutuksia, mutta teollisuus kehittyy hitaammin kuin lapset”, Pelle Andersson sanoo.


Myös VR-sovellusta kehittämässä ollut ohjelmistokehittäjä Jonathan Karlsson ABB:n Robotics-liiketoiminnasta sanoo, että pohjimmiltaan pelimaailman vauhdittama kehitys on alkutekijöissään ja ettei teollisuudessa vielä ole nähty kaikkia mahdollisuuksia. Virtuaalitodellisuutta käytetään edelleen paljolti esitystarkoituksiin. Ajan myötä robottien myynnin kaikki vaiheet voidaan tehdä virtuaalitodellisuudessa, suunnittelusta ohjelmointiin asti.


”Uskon että olemme siirtymässä yhä enemmän katsomisesta luomiseen sekä käyttämiseen kaikissa yhteyksissä, joissa käytetään 3D-malleja näytöllä. Staattisen kokemuksen korvaa interaktiivinen maailma, jossa voi osallistua ja olla luova”, Jonathan Karlsson sanoo.

RobNorin Pelle Anderssonille ajansäästö painaa vaakakupissa eniten. ”Se että VR-laseihin ja tietokoneeseen sijoitetulla alle 30 000 kruunulla saavutetaan 60 prosentin ajansäästö, tuntuu uskomattoman hyvältä”, Pelle Andersson sanoo.


ABB:n toimitus Robnorille ja Valtralle
RobotStudio on ABB:n työkalu robottien ohjelmointiin. Siinä ABB on helpottanut ohjelmointia virtuaalitodellisuuden avulla. RobNor on ABB:n yhteistyökumppani maalausrobottisovelluksissa, ja heiltä oltiin myöhemmin yhteydessä Valtraan. ABB toimitti

RobotStudion ja toisen työkalun, joka mahdollisti lisätoiminnot virtuaalitodellisuuteen perustuvan ohjelmoinnin tueksi. ABB Robotics on kehittänyt RobotStudion VR-toimintoja monilta asiakkailta saamansa palautteen perusteella. Uudet versiot on heti toimitettu muutamalle testiasiakkaalle, jotka ovat voineet ohjata kehitystä siten, että lopputulos on mahdollisimman hyödyllinen. RobotStudio toimitetaan internetistä ladattavana versiona.

Miksi robotit ohjelmoidaan VR-tekniikalla

VR-ohjelmoinnin merkittävä etu on nopeus. Lisäksi se on helpompaa kuin ohjelmakoodin kirjoittaminen. Tämä johtuu siitä, että insinööri näkee robotin liikkeet edessään ja voi tehdä muutoksia saman tien.


Näin virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) toimii
Pohjimmiltaan VR-tekniikka on uudenlainen käyttöliittymä 3D-CAD-järjestelmissä ja offline-ohjelmointityökaluissa jo pitkään käytetyille digitaalisille 3D-malleille. Modernit virtuaalilasit perustuvat vuodelta 1838 peräisin olevaan menetelmään – stereoskopiaan, jossa kummallekin silmälle luodaan oma kuva.

Kun lasien nopeat teräväpiirtonäytöt yhdistetään moderniin liiketunnistukseen, saadaan aikaiseksi todellisuutta vastaava kolmiulotteinen vaikutelma. VR-sovellusten kehittämisessä pyritään usein intuitiivisuuteen. Se laskee kynnystä tutustua 3D-maailmaan, joka parantaa tuottavuutta, koska laitteet voivat olla käynnissä samanaikaisesti ohjelmoinnin ja optimoinnin kanssa. Suurin hyöty juuri nyt – VR-tekniikan kapalovaiheessa – on se, että robotin asentojen ohjelmointi suhteessa kohteeseen nopeutuu, kun työ tapahtuu 1:1-mittakaavassa ja todellisuutta vastaavassa ympäristössä. Lähiaikoina tullaan varmasti näkemään uusia virtuaalityökaluja, jotka tehostavat ohjelmointityötä entisestään.Teksti Erik Ardelius Kuvat :Karl Vilhjálmsson, Erik Ardelius

  •   Peruuta
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Tulosta
   • Lähetä
  •   Peruuta
  seitp202 28b766d225c7e9c2c12582860032b442