YuMi astuu näyttämölle

2017-09-13 - Kuten aina valmistautuessaan esiintymiseen Pisan upean Teatro Verdin freskojen peittämän katon alla, muusikot istuvat tarkkaavaisina, soittimet valmiina ja katse kiinnittyneenä maestroon edessään. Myös solistit ovat valmiita ja odottavat, että kapellimestari nostaa tahtipuikon aloittamisen merkiksi. Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen konsertti, eikä orkesteria johda tavallinen kapellimestari. Kapellimestarina debytoi ABB:n YuMi®, maailman ensimmäinen aidosti yhteistyöhön ihmisten kanssa kykenevä robotti.

Näin voidaan kuvailla tapahtumia tiistain 12.9. kansainvälisen robotiikkafestivaalin hyväntekeväisyysnäytöksessä, jossa italialainen tenori Andrea Bocelli esitti Verdin Rigoletto-oopperan kuuluisan aarian ”La Donna è Mobile” YuMi-robotin toimiessa kapellimestarina. Yli 800 arvostettua vierasta eri puolilta maailmaa nautti ohjelmasta, joka esitettiin nimellä ”Toivon henkäys: Stradivariuksesta robottiin”. Vieraiden joukossa oli myös ABB:n pääjohtaja Ulrich Spiesshofer, joka johti ABB:n robotiikkaliiketoimintaa YuMi-robotin kehitystyön aikana.


Andrea Bocelli näyttämöllä YuMi-robotin kanssa

Italian kauneimpiin lukeutuvassa teatterissa kuultiin Verdin Rigoletto-oopperan kuuluisa aaria ”La Donna è Mobile” Andrea Bocellin esittämänä ja YuMi-robotin toimiessa kapellimestarina. YuMi jatkoi tehtävässään myös Maria Luigia Borsin laulaessa klassisen sopraanoaarian ”O mio babbino caro” Puccinin oopperasta Gianni Schicchi. Lopuksi YuMi johti katkelman Mascagnin intermezzosta oopperasta Cavalleria Rusticana.


Maria Luigia Borsi näyttämöllä YuMi-robotin kanssa

YuMi-robotin esiintyminen oli toteutettu gaalakonsertissa 15 minuutin väliohjelmana, joka todisti ainutlaatuisella tavalla ihmisen ja robotin välistä täydellistä yhteistyötä.

Maestro Bocelli, ylisti esitystä. "Oli erittäin hauskaa esiintyä ABB:n YuMi-yhteistyörobotin kanssa. Se osoitti, että robotti voisi todella johtaa orkesteria, mutta vain erittäin lahjakkaiden insinöörien ja todellisen maestron erinomaisen työn tuloksena. Onnittelut joukkueelle, joka sai tämän aikaan", hän sanoi konsertin jälkeen.


Andrea Bocelli ja ABB:n pääjohtaja Ulrich Spiesshofer YuMi-robotin kanssa ennen konserttia

"Uskon, että tänä iltana olemme todella tekemässä historiaa ja kirjoittamassa robotiikkasovellusten tulevaisuutta", sanoo ABB:n pääjohtaja Ulrich Spiesshofer esityksen jälkeen. "YuMi osoitti miten intuitiivinen ja itseoppiva se on ja miten ohjelmistomme todella oppii kapellimestarin liikkuvuutta, aistii musiikkia ja todella johtaa koko tiimiä."

Orkesterin johtaminen on yksi korkeimmista taidemuodoista, jossa muusikoiden erilaisista äänistä luodaan säveltäjän teokselle yhtenäinen ilmaisu. YuMi taas on yksi robotiikan korkeimmista saavutuksista, joka muuttaa koko maailman suhtautumista ihmisen ja robotin väliseen yhteistyöhön. Näiden kahden yhdistyminen sulavaksi taide-esitykseksi oli todiste täysin uusista ihmisen ja koneen yhteistyön mahdollisuuksista.

  Luccan filharmonisen orkesterin johtaja Maestro Andrea Colombini auttoi valmistelemaan YuMi-robotin tapahtumaa varten. Hän vaikuttui sen kehittyneestä teknologiasta. ”Robotin kyynärpään, kyynärvarren ja ranteen yhteistoiminnan valmistelu onnistui hyvin, ja liikkeiden monipuolisuutta voitiin hyödyntää toistuvissa ja vaativissa ylös ja alas suuntautuvissa liikkeissä”, Maestro Colombini kertoi. Kapellimestarin eleiden merkitysvivahteet saatiin tuotua esiin tasolla, jota Colombini ei ollut uskonut mahdolliseksi.


  Andrea Colombini ja YuMi

  YuMi-robotin liikkeet olivat erittäin sulavia, sen kosketus hyvin herkkä ja ilmaisu vivahteikasta. Tämä tarkoittaa merkittävää kehitysaskelta aiempiin jäykästi liikkuviin robotteihin verrattuna ja todistaa, miten helposti YuMi voidaan ohjelmoida suorittamaan tarkimmatkin sähkömekaaniset kokoonpanotyöt.

  YuMi-robotin esiintyminen konsertissa valmisteltiin kahdessa vaiheessa. Colombinin liikkeet taltioitiin harjoituksissa lead through -ohjelmoinnilla, jossa robotin käsivarsia ohjataan seuraamaan liikkeitä erittäin tarkasti, ja liikesarjat tallennetaan. Toisessa vaiheessa liikkeitä hienosäädettiin ja ne synkronoitiin musiikkiin ABB:n RobotStudio-ohjelmistolla. ABB:n tekninen asiantuntemus ja lead through -ohjelmointitekniikka antoivat Colombinille mahdollisuuden keskittyä omaan tehtäväänsä – musiikin herättämiseen eloon.

  Ensimmäinen kansainvälinen robotiikkafestivaali on levittänyt tietoisuutta robotiikasta ja ja robottisovelluksista. Mukana ovat olleet myös interaktiiviset teollisuusrobotit, kuten YuMi.

  Konsertti oli inspiroiva kurkistus tulevaisuuteen, mutta on epätodennäköistä, että robotit koskaan pystyvät yhdistämään osaavan kapellimestarin perehtyneisyyden, taiteen, tekniikan, tulkinnan ja karisman ihmisen veroiseksi suoritukseksi. Yksinkertaisena tavoitteena onkin kehittää teollisuusrobotteja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja toimivat entistä paremmin vähemmällä ohjauksella.

  Aivan kuten YuMi ilahdutti Maestroa, tuovat robotit laajemminkin ainutlaatuisia kokemuksia ja elämyksiä käyttäjilleen.

  Pisassa 7.–13. syyskuuta järjestetty ensimmäinen kansainvälinen robotiikkafestivaali pyrkii tekemään robotiikkaa tunnetuksi ja lisäämään tietoa sen eri aloista ja sovelluksista. Eri toimijat, yliopistot, museot, säätiöt ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa ainutlaatuisen ja laaja-alaisen tapahtuman järjestelyissä. Monipuolinen ohjelma sisälsi tieteellisiä ja koulutustarkoituksessa järjestettyjä konferensseja ja paneelikeskusteluja, robotiikkanäyttelyjä ja sovellusnäytöksiä.

   •   Peruuta
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Weibo
    • Tulosta
    • Lähetä
   •   Peruuta
   seitp202 502821568b31d992c125819a003b7792