ABB alkaa hyödyntää aurinkosähköä 3 000 työpaikan tehdasalueellaan Helsingin Pitäjänmäellä

2010-06-16 - Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen vihki aurinkosähkövoimalan, joka on lajissaan Pohjoismaiden suurin

Sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtiö ABB on ottanut käyttöön 181 kilowatin aurinkosähkövoimalan tehdasalueellaan Helsingin Pitäjänmäellä. Teholtaan voimala on Pohjoismaiden suurin valtakunnan sähköverkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä. Vihkimisen suoritti elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.

Aurinkosähkövoimala on rakennettu taajuusmuuttajatehtaan katolle. Tehtaan kehittämät ja valmistamat aurinkosähkövaihtosuuntaajat muuttavat aurinkosähkön verkkosähköksi. Sähkö käytetään taajuusmuuttajatehtaalla trukkien lataamiseen ja kulutushuippujen leikkaamiseen. Jatkossa järjestelmä antaa arvokasta tietoa toimivuudestaan pohjoisissa ilmasto- ja sääolosuhteissa myös kiinteistöautomaation osalta.

”ABB haluaa olla teknologiaosaamisellaan tukemassa uusiutuvan energian hyödyntämistä, hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja energiatehokkuuden edistämistä. Aurinkosähkön käyttäjänä tehdasalueemme alkaa nyt entistä paremmin kantaa kortensa kekoon uudella Suomessa kehitetyllä taajuusmuuttajateknologialla,” ABB:n toimitusjohtaja Mikko Niinivaara sanoo.

”Aurinkosähkövaihtosuuntaajat kuuluvat ABB:n tuoreimpiin innovaatioihin uusiutuvan energian alueella,” ABB Drives -liiketoimintayksikön johtaja Antti Suontausta toteaa. ”Vahvistaaksemme edelleen teknologiajohtajuuttamme lisäämme panostuksiamme tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mikä myös luo uusia työpaikkoja Suomeen”.

Antti Suontaustan mukaan aurinkosähkö sopii hyvin Suomeenkin muiden sähköntuotantomuotojen rinnalle. ”Taajuusmuuttajatehtaan järjestelmä on hyvä esimerkki lähellä kulutuskohdetta sijaitsevan hajautetun sähköntuotannon hyödyistä. Aurinkosähköjärjestelmä on parhaimmillaan, kun rakennusten jäähdytyksen ja ilmastoinnin kulutushuippuja leikataan keskikesällä, jolloin tuotto ja kulutus ovat samanaikaisia. Kattoasennuksena se ei myöskään vaadi ylimääräistä maa-alaa.”

Järjestelmä tuottaa sähköä arviolta 160 000 kilowattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 30 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta. Mahdollinen ylijäämä syötetään valtakunnan verkkoon. Järjestelmä sisältää noin 870 aurinkokennoa ja sen kokonaispinta-ala on noin 1 250 neliömetriä. Se on rakennettu yhteistyössä Naps Systems Oy:n kanssa, joka on myös toimittanut paneelit.

Aurinkosähkövoimalan investointikustannukset ovat noin 500.000 euroa. Investointiin on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön energiatuki.

ABB:n Pitäjänmäen tehdasalueella työskentelee lähes 3 000 henkilöä. Alueella valmistetaan taajuusmuuttajia ja sähkökoneita.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa työskentelee noin 100 maassa yli 117 000 henkilöä, joista Suomessa yli 7 000.

  •   Peruuta
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Tulosta
   • Lähetä
  •   Peruuta

  Yhteydenotto

  Lisätietoja:
  seitp202 7574a46a60db78a5c1257743003f82d5