Älytalossa asutaan puhtaasti plussan puolella

Espooseen valmistunut älykerrostalo Adjutantti näyttää tietä tulevaisuuden asumiseen. Tässä talossa alkaa asukas väkisinkin vihertyä.

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 2/2013.

Aineisto on saatavana Slideshare-palvelussa: www.slideshare.net/ABBSuomiUlkoapäin Adjutantti näyttää kuin miltä tahansa tyylikkäältä kaupunkikerrostalolta. Suurilla lasitetuilla parvekkeilla heiluu tuulikelloja viherkasvien vieressä. Vain katolla kevätauringossa kylpevät aurinkopaneelit vihjaavat talon kätkevän sisäänsä jotain erikoista. Takapihalle pysäköity vihreä sähköauto herättää lisää kysymyksiä.

”Adjutantti tuottaa itse energiaa aurinkopaneelien avulla. Aurinkosähköä hyödynnetään esimerkiksi taloyhtiön sähköauton lataamiseen ja porraskäytävien valaisuun”, kertoo Adjutantin projektipäällikkö Satu Ryynänen Skanskalta.

Edelläkävijän elämää
Eivätkä vuosi sitten valmistuneen kerrostalon erikoisuudet lopu siihen. Skanskan rakennuttama As Oy Espoon Adjutantti on ensimmäinen kerrostalo Suomessa, jossa jokaisesta asunnosta löytyy lähes reaaliaikainen sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksen seuranta- ja ohjausjärjestelmä. Toiminnallisuudet on toteutettu yhteistyössä ABB:n, Fortumin ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

”Haluamme olla edelläkävijöitä energia- ja ympäristöasioissa. Siksi oli luontevaa lähteä pilottihankkeeseen rakennuttajaksi”, Ryynänen kertoo.

Taloautomaatioratkaisujen tavoitteena on ABB:n myyntijohtaja Harri Liukun mukaan tehdä ekotehokkuudesta yksinkertaista.

”Adjutantin asukas saa käsiinsä työkalut, joilla hän voi seurata ja hallita omaa energiankulutustaan. Jokaisesta asunnosta löytyy huoneistonäyttö. Huoneistokohtaiset tiedot kerätään talon kellarissa sijaitsevaan keskittimeen ja pilvipalveluiden kautta asukkaiden huoneistonäyttöön ja nettiin. Asukkaat voivat seurata kulutuslukemia myös verkkoportaalissa. Kotona/poissa-kytkimellä asukas ohjaa valaistusta, järjestelmään kytkettyjä sähkölaitteita sekä asunnon lämmitystä.”Arjen luksusta
Seitsemännestä kerroksesta avautuvien esteettömien mäntymaisemien keskellä asuva Kari Kukka esittelee ABB:n huoneistonäyttöä. Pienen tabletin kokoiseen ruutuun piirtyy rivi palkkeja – huoneiston sähkönkulutus viimeisen vuorokauden ajalta tunnin tarkkuudella. ”Tätä on todella helppo käyttää. Tuossa piikissä meillä oli astianpesukone päällä ja tuossa käytiin saunassa.”

Pari kerrosta alempana asuvan Mirva Forsströmin perheessä huoneistonäyttöä seurataan lähes päivittäin.

”Paras kaikista älyominaisuuksista on kuitenkin kotona/poissa-kytkin. Sen ansiosta voimme poistuessamme olla varmoja, ettei mitään jää päälle. Kun olemme pidempään poissa, saamme myös yhdellä napin painalluksella laskettua huoneiston lämpötilaa.”

Talo on Kukan mukaan täynnä pientä arjen luksusta.

”Huiskautan ulko-ovella avainkorttia ja ovi avautuu. Astun pari askelta sisään ja valot syttyvät rappukäytävään ja hissi saapuu odottamaan. Hiljainen energiapihi hissi vie automaattisesti omaan kotikerrokseen. Olemme paljon poissa matkoilla ja mökillä, joten kotona/poissa-kytkin helpottaa sekin arkeamme.”

Älytalo tuo ympäristötietoisuutta
ABB:n Liukun mukaan monelle on yllätys, mihin kaikkeen sähköä kuluu ja kuinka paljon. Kiinnittämällä huomiota omiin tottumuksiin, voi kulutusta pienentää jopa 30 prosenttia. Mittaus- ja ohjausjärjestelmä toimii siis samalla ekotehokkuuskasvattajana.

Forsström myöntääkin muuttaneensa omaa käyttäytymistään aivan huomaamatta.

”Suihkun jälkeen näytöstä näkee, kuinka paljon vettä todella kului. Olen opetellut käymään suihkussa nykyään vain joka toinen päivä. Valitsimme kotiimme vähiten energiaa kuluttavat kodinkoneet ja uusia hankkiessamme kiinnitämme aina ensimmäisenä energiankulutukseen huomiota. Emmekä pidä turhia valoja päällä.”

Oman kulutuksen seuranta on Kukan mukaan myös koukuttavaa. ”Tässä vihertyy itsekin ihan väkisin.”

Lisää älyä luvassa
Liukun mukaan uudet talot rakennetaan niin tiiviiksi, että lämmitysenergian osuus energiankulutuksesta pienenee. Sen sijaan sähkönkulutus vain kasvaa yhteiskunnan jatkuvan sähköistymisen myötä. Sähkönkulutuksen ohjaus on huomisen arkipäivää.

ABB pyrkii kehittämään järjestelmää niin, että tulevaisuudessa asukas pystyy hyödyntämään halvan sähkön tunnit ja ohjaamaan esimerkiksi kodinkoneet pyörimään silloin. Näin tasataan sähkönkulutuspiikkejä. Jo kymmenen vuoden päästä taloihin rakennetaan ainakin valmiudet Adjutantin kaltaiseen järjestelmään. Ja saneerauskohteissa piilevät vielä isommat markkinat. Ryynänen on samaa mieltä.

”Rakennuksien energiatehokkuusmääräykset kiristyvät koko ajan. Samalla ihmisten ympäristötietoisuus lisääntyy. Konkreettisen energiasäästön mahdollistavat työkalut kasvattavat suosiotaan tulevaisuudessa.”

Patteritarve pyöreä nolla
Koekaniinina olo ei tuottanut asukkaille kärsimystä. Päinvastoin. Kukan mukaan huoneissa on tasainen lämpötila ympäri vuoden ja mistään ei vedä. Talosta löytyy kuitenkin inhimillistä epätäydellisyyttä: se on asukkaiden mielestä melkein liian tiivis.

”Mittarimme on jatkuvasti minimitehoilla. Ilman pattereitakin lämpötila on talvella alimmillaan 21,5 astetta”, Forsström ihmettelee. Kari Kukka kiittelee samoin talon uskomatonta eristystä.

”Vähän kuin Välimeren rannalla asuisi. Parvekkeellamme voi nauttia kahvit varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Sisällä pärjää pakkasellakin shortseissa”, Kukka nauraa.

Nollatalo on täysi kymppi
ABB kerää Adjutantin pilottiprojektista palautetta energiankäytön ohjausjärjestelmän edelleen kehittämiseksi. Myös Skanska kartoittaa asukkaiden kokemuksia älytalossa asumisesta.

Forsströmiltä ja Kukalta löytyy heti pari ideaa. Huoneistokohtaiseen näyttöön olisi hyvä saada tietoa myös pidemmän aikavälin kulutuksesta, sähkölaskun suuruudesta tai siitä, milloin sähkö on halvinta. Myös lämmityssäädöissä olisi pientä hiomista. Aurinkopaneelien sähköntuotosta olisi siitäkin mielenkiintoista saada konkreettisia lukuja.

Kaiken kaikkiaan Adjutantti on tuonut asukkaiden arkeen pelkkää plussaa. ”Asumismukavuus on parantunut ilman vaivannäköä. KNX-taloautomaatio mukautuu kunkin asukkaan tarpeisiin ja ottaa huomioon erilaiset elämäntilanteet. Enemmän vain tällaisia”, Kukka rohkaisee.

As. Oy Espoon Adjutantti – Hyvän olon asumista älytalossa

+ Kahdeksankerroksinen talo Espoon Leppävaaran Mäkkylässä.
+ 2–4 huoneen asuntoja (53,5–121 m2), suunnittelija arkkitehti Timo Vormala.
+ Osa Skanskan, Fortumin ja ABB:n Sustainable Urban Living -konseptia.
+ Katolla noin 120 neliötä aurinkopaneeleja, joiden tuottamaa sähköä käytetään porraskäytävien valaistukseen, ilmanvaihtoon ja sähköauton lataamiseen.
+ Talon järjestelmä tunnistaa käyttäjän avainkortin perusteella, avaa ulko-oven, sytyttää valot, kutsuu hissin ja vie kotikerrokseen.
+ Jokaisessa asunnossa ABB:n KNX-taloautomaatiojärjestelmä, jolla omaan kulutukseen voi vaikuttaa. Huoneistonäytön kautta saadaan lähes reaaliaikaista tietoa sähkön, veden ja lämmitysenergian kulutuksesta.
+ Kotona/poissa-kytkimellä ohjataan valaistusta, sähkölaitteita ja asuntojen lämmitystä. Huoneiston lämpötilaa voi alentaa poissaolon ajaksi napin painalluksella.
+ KONEen energiatehokas hissi kerää jarrutuksesta energiaa takaisin sähköverkkoon.
+ Parasta A-energialuokkaa: lämpöhäviötä estävät ikkunat, ovet ja eristys, tiiviit rakenteet, lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto, valaistuksessa led-valaisimia, energiatehokkaat kodinkoneet, vettä säästävät vesikalusteet, termostaatit jne.
+ Neljä sähköautojen latauspistettä.


Teksti: Heli Satuli
Kuvat: Sini Pennanen

  •   Peruuta
   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Tulosta
   • Lähetä
  •   Peruuta
  seitp202 a8a699d166ac8a85c1257b7900271f08